dinsdag, mei 28, 2024

Collectie Streekmuseum Krimpenerwaard in gevaar

spot_img

Als het Streekmuseum Krimpenerwaard niet snel een nieuwe depotruimte vindt, loopt het risico dat de collectie verloren gaat. Het college van de Gemeente Krimpen aan den IJssel heeft besloten het dat museum uiterlijk 1 augustus de depotruimte in het naastgelegen Comenius College moet verlaten. Binnen een jaar zal ook de depotruimte in de Admiraal de Ruyterschool moeten wijken. De klaslokalen zijn nodig om onderwijs te bieden aan de Oekraïense vluchtelingen.

Er waren al langer gesprekken om een nieuw onderkomen te vinden voor de collectie van ruim 27.000 voorwerpen, maar ondanks maandenlang hard zoeken is er nog geen nieuwe locatie gevonden. Nu heeft het college besloten dat het museum er uiterlijk 1 augustus 2022 uit moet, ongeacht of er dan een nieuwe plek is gevonden. Als er niets wordt gevonden dan zal de collectie zo lang als nodig is worden opgeslagen in zeecontainers in de Stormpolder.

“Dit is echt een doodssteek voor onze museumcollectie en voor het harde werk dat al onze toegewijde vrijwilligers sinds de oprichting van het museum hebben verricht. Vrijwilligers hebben zich soms 20 jaar lang ingezet voor ons museum en zien al hun werk nu in rook opgaan.” Aldus directeur Hilde van den Berg. “Iedere museumcollectie zal verpieteren in zeecontainers, vooral de fragiele textielcollectie die in het Comenius College ligt opgeslagen. Als dit plan op deze manier wordt doorgezet gaat een belangrijk deel van de Krimpense en regionale geschiedenis verloren.” De textielcollectie van het Streekmuseum is in de afgelopen 69 jaar uitgegroeid tot een encyclopedie van streekeigen kleding, handwerk en huishoudelijk textiel.

Het museum is nog steeds dringend op zoek naar een veilig onderkomen voor de collectie. Om beide depots te verenigen is een ruimte van ca. 200m2 nodig, die goed bereikbaar is met de auto; er moet immers flink verhuisd worden. Vanwege de wanhopige situatie wordt een tijdelijke oplossing ook op prijs gesteld, maar uiteindelijk heeft het Streekmuseum een permanent extern depot nodig voor de collectie. Alle ideeën kunnen worden gedeeld met het Streekmuseum via h.vandenberg@streekmuseumkrimpenerwaard.nl of 0180-514 866 (dinsdag, woensdag, donderdag).

Lees verder over dit onderwerp

spot_img

1 REACTIE

  1. Vind of maak een andere plekvoor de Oekraïnse vluchtelingen. Dit is gewoon geen goed besluit !

Reacties zijn gesloten.

- Advertisement -spot_img

Laatste nieuws

- Advertisement -

Meest gelezen